Hoe u de juiste psychotherapeut kiest

Hoe u een psychotherapeut kiest en hoe u kunt begrijpen of een vertrouwenspecialist die u heeft gekozen verdient?

Basisideeën

  • Volg uw voorkeuren. En een methode kiezen en beslissen welke therapeut u nodig hebt.
  • Controleer de competentie van de psychotherapeut. Hij moet duidelijk en duidelijk uw vragen beantwoorden over zijn opleiding, werkmethode en prijzen.
  • Laat uzelf niet betrekken bij relaties buiten de therapie. Professionele ethiek verbiedt psychotherapeuten met liefde, seksuele, vriendelijke en zakelijke contacten met klanten.

Dus u beslist en bent niet van plan deze stap uit te stellen. Je gaat naar een psychotherapeut! Ja, maar waarvoor precies? En hoe u erachter kunt komen of hij vertrouwen verdient? Vijf lezers psychologieën spraken over hun ervaring. We vroegen om een ​​klinische psycholoog en psychotherapeut Elena Sokolova om commentaar te geven op deze verhalen.

Keuzecriteria

“De eerste keer dat ik op zoek was naar een psychotherapeut op internet,” deelt de 48-jarige Nina-aandelen. – Ik kende het verschil tussen specialisten niet, ik heb uit de omgekeerde gehandeld. Psychoanalyticus? Ik wil niet dat het tien jaar duurt. Psychiater? Ik ben niet gek geworden, maar probeer gewoon te begrijpen wat er mis is met mij.

Ik koos voor een psycholoog – ze accepteerde ook bij mij in de buurt. De eerste ontmoeting was slecht: ze werd altijd afgeleid, beantwoordde oproepen. Ik ging niet naar de tweede vergadering. Er zijn enkele maanden verstreken voordat ik me tot een andere psycholoog wendde. “.

Commentaar op een psycholoog. Het is nuttig om van tevoren een idee te hebben van traditionele psychotherapiemethoden – dit zal pseudo -specialisten vermijden. Bovendien moet je leren over de reputatie van wie je gaat naar de receptie. Idealiter zou het gevoel na de eerste ontmoeting het gevoel beter moeten zijn dan jij, gemakkelijker voor iemand omdat iemand echt naar je luistert, attent is voor je ervaringen, probeert te begrijpen en te helpen.

De situatie op kantoor, het uiterlijk van de therapeut, hoe hij je ontmoet, hoe punctueel hij is en tegelijkertijd natuurlijk is alle

factoren die hem aanmoedigen. Maar als je twijfelt, praat er dan met hem over.

Een goede psychotherapeut accepteert je twijfels en gebruikt ze om erachter te komen waar je angsten en installaties verschijnen, en waar hij echt iets verkeerds doet. Dit zal een nieuwe stap zijn om vertrouwen te vestigen. Een slechte therapeut zal geen aandacht besteden aan uw twijfels of een excuus voor zichzelf bedenkt. Dus je zult het gevoel hebben dat hij je niet begrijpt.

Wat te vragen tijdens de eerste vergadering?

“Bij de eerste sessie plaatste ik al mijn problemen,” herinnert de 36-jarige Raisa zich, “en de therapeut vertelde me:” We zullen elkaar twee keer per week ontmoeten, voor een sessie van 5000 roebel “. Ik stemde ermee in, hoewel ik me dergelijke kosten niet kon veroorloven. Slechts een paar weken later heb ik er met hem over gesproken. Hij vroeg hoeveel ik ging betalen en hoe vaak ik wilde ontmoeten.

We hebben het besproken. Toen besefte ik dat ik tijdens de eerste ontmoeting hem niets had gevraagd. Ik vertrouwde volledig op een psychotherapeut, net zoals ik op andere mensen vertrouw – in die mate dat ik mezelf verlies. Door mij het tarief en de frequentie van vergaderingen te bevestigen, heeft de therapeut me ertoe aangezet om hierop te reageren en daardoor te veranderen “.

Wees kritisch, maar vermijd projecties: ontevredenheid over het werk van een therapeut kan een teken van weerstand zijn

Commentaar op een psycholoog. Tijdens de eerste ontmoeting probeert de therapeut te begrijpen wat uw probleem is om de richting van psychotherapie te kiezen. Maar je moet ook vragen stellen. Vraag hem welke voorbereiding hij heeft ontvangen, of hij in een associatie is, die zijn eigen code van professionele ethiek heeft.

Als een therapeut weigert deze vragen te beantwoorden, moet u dit waarschuwen. Wees voorzichtig: bij de eerste afspraak moet de therapeut aanbieden om de praktische kant van uw relatie te bespreken (incidentie van vergaderingen, hun duur, betaling, mogelijke sancties voor gemiste sessies). Tegelijkertijd zal een gekwalificeerde psychotherapeut voornamelijk worden geleid door de diagnostische criteria die tijdens het primaire interview met u zijn ontvangen.

Wees kritisch, maar vermijd projecties: ontevredenheid over het werk van een therapeut kan een teken zijn van uw weerstand tegen het proces van psychotherapie. We kunnen ons ervan bewust zijn dat je de hulp van een specialist nodig hebt, maar onbewust de herziening van vormen van gedrag of relaties ontwijken, die, hoewel ze hen dwingen te lijden, maar (vanwege gewoonte) veiliger lijken dan de onzekerheid van het nieuwe. In dit geval is het gemakkelijker om alle specialisten slecht te verklaren – al was het maar niet onderworpen aan zo’n onaangenaam, in de regel, een lange, maar vaak een pijnlijke procedure, zoals psychotherapie.

Als u echter niet bij de eerste vergadering voelt dat dit uw ‘therapeut is, kunt u contact opnemen met een andere specialist.

Is het de moeite waard om contact op te nemen met een psychotherapeut van mijn vriend?

“Toen ik werd ontslagen, besloot ik om een ​​psycholoog te raadplegen en wendde hij me tot zijn vriend North voor advies omdat hij wist dat hij tevreden was met zijn psychotherapeut,” legt de 28-jarige Sergei uit. – en een paar maanden later werd hij verliefd op Natalia, die hij bij dezelfde seva ontmoette.

Ik heb veel gesproken over mijn gevoelens tijdens sessies. En plotseling meldde Seva dat Natalia een aanbod was! Ik was verward. Natuurlijk wist de psychotherapeut, naar wie mijn vriend al die tijd bleef gaan, van zijn bedoelingen. Hij hield onze geheimen, maar toch voelde ik me toegewijd. Het was erg moeilijk “.

Commentaar op een psycholoog. Er zijn voordelen in contact met een specialist die u werd aanbevolen – u hoeft geen certificaten te maken, omdat een vriend de competentie van zijn therapeut kan certificeren. Maar de situatie waarin twee patiënten bekend zijn en tegelijkertijd therapie voor één specialist ondergaan, is onaanvaardbaar.

Therapeut dreigt te zijn tussen twee lichten. Patiëntvertrouwen zal in conflict komen met de verplichting om geheim te houden. Als dit geen psychotherapie is, moet hij weigeren ze te accepteren. Een ander ding is als de therapie van een vriend of een naast familielid voorbij is: dan zal er geen conflict zijn.

Om het werk effectief te maken, moet u geen hulp zoeken bij specialisten met wie u zakelijke contacten heeft; Met wie u in een gezin bent, intieme of vriendelijke verbinding. In dit geval bevinden al zijn deelnemers zich in verwarrende en dubbele relaties.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart